Άρθρο μου στο metrosport.gr
Βρισκόμαστε ήδη στον Απρίλιο του 2021 και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, το ποδόσφαιρο, απουσιάζει ουσιαστικά εδώ και 1.5 χρόνο.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και οι ακαδημίες είναι καταδικασμένες στην παρακμή ενώ χιλιάδες έφηβοι, νέοι ποδοσφαιριστές αλλά και προπονητές θα το εγκαταλείψουν όταν κάποτε επιτραπεί ως δραστηριότητα.
Αλήθεια ποιος και με ποιον τρόπο προστάτεψε τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και τους πρωταγωνιστές του; Μήπως η πολιτεία; Μήπως η ΕΠΟ; Μήπως τα σωματεία; Μήπως οι ίδιοι οι αθλητές του και οι προπονητές του; Αν κάποιοι το έκαναν θα ήθελα να ήξερα με ποιον τρόπο; Μήπως με την επανέναρξη των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που ποσοτικά δεν απασχολούν ούτε το 1/1000 των ενεργών ποδοσφαιριστών και προπονητών; Μήπως με την επανέναρξη της Γ εθνικής κατηγορίας για να αγωνιστεί συνολικά για δύο έως τρεις μήνες και να ολοκληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες (έναν γύρο) τα πρωταθλήματα στους 8 ομίλους και δίνοντας τη δυνατότητα μιας πολύ σύντομης ποδοσφαιρικής περιόδου σε ένα επίσης ελάχιστο αριθμό ποδοσφαιριστών και προπονητών;
Μην ξεχνάμε πως ο αθλητισμός που στα περισσότερα αθλήματα λειτουργεί σε ανοιχτό χώρο και είναι ένα κοινωνικό αγαθό που δίνει ζωή στη νεολαία και θρέφει τα όνειρα χιλιάδων παιδιών, χαθηκε ένας ολόκληρος χρόνος και θα χαθούν άλλοι τέσσερις μήνες λόγω της παραδοσιακής διακοπής του καλοκαιριού.
Γιατί έτσι γίνεται στο ποδόσφαιρο, αφού το καλοκαίρι είναι η δυσκολότερη εποχή από τις τέσσερις για την διεξαγωγή προπονήσεων και αγώνων. Όταν όμως το χειμώνα είναι σχεδόν αδύνατη η ποδοσφαιρική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας τότε τι γίνεται; Πώς προστατεύεται ο αθλητισμός; Απλά με αλλαγή του κανονισμού και έναρξη των πρωταθλημάτων την Άνοιξη ή το καλοκαίρι νωρίς δηλαδή το αργότερο τέλος Ιουνίου και διακοπή αναγκαστική ή προγραμματισμένη από τον Νοέμβριο εως τον Φεβρουάριο. Μα έχουμε δουλειές, έχουμε διακοπές, έχουμε, έχουμε , έχουμε. Ωραία συμμετέχουν όσοι μπορούν οποίο χρονικό διάστημα μπορούν.
Έτσι γίνεται και μέχρι τώρα. Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι. Δεν είναι υποχρεωτικό για κανέναν. Πρέπει να λειτουργήσει με όσους μπορούν και θέλουν να συμμετέχουν υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλιώς θα τελειώσει οριστικά για όλους. Εάν συνεχιστεί αυτή η στάση τότε νομοτελειακά η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών ή θα το εγκαταλείψει, γιατί δεν μπορεί κάθε φορά να κάνει προετοιμασία και μετά παύλα… ή γιατί θα υποφέρει από τραυματισμούς μετά την μακροχρόνια αποχή ή γιατί δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την πολύ χαμηλή επίδοση που θα οφείλεται στην αγωνιστική και προπονητική απραξία. Είναι πολύ πιθανό αν λειτουργήσουμε παραδοσιακά δηλαδή από τον Οκτώβριο να μην αρχίσουμε ποτέ.
Ήδη μιλάμε για κατάργηση στην πράξη του ποδοσφαίρου. Φανταστείτε τι θα γίνει με μια ακόμη νεκρή χρόνια. Λειτουργείστε το ποδόσφαιρο άμεσα μόλις αυτό επιτραπεί και με αλλαγή του κανονισμού και έναρξη των επόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων το συντομότερο. Ποδόσφαιρο είναι τα επίσημα πρωταθλήματα. Ούτε τα τουρνουά ούτε τα Καμπ προετοιμασίας, ούτε η άθληση σε ανοικτούς χωρους.
Σώστε το ποδόσφαιρο ξεκινώντας την αγωνιστική δραστηριότητα με όσους θέλουν και μπορούν να θυσιάσουν πράγματα για να μείνουν στον χώρο πραγματικά ενεργά και για τα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν να ονειρεύονται.
Σκεφτείτε το αγωνιστικό και προπονητικό μειονέκτημα των παιδιών μας και των νεαρών ποδοσφαιριστών στο πεδίο του συναγωνισμού με τους συναδέλφους τους της υπόλοιπης Ευρώπης που προπονούνται και παίζουν σχεδόν αδιάλειπτα. Τι έλεγαν οι προπονητές πριν την πανδημία; -Αυτός ο παίκτης έχει 6 μήνες χωρίς προπονήσεις χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει ή δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του και υστερεί. Τι θα έλεγαν σήμερα για αυτούς που δεν έχουν ούτε προπονήσεις ούτε παιχνίδια για ενάμιση, δύο ή και περισσότερα χρόνια ; Και μην ξεγελιεστε όσοι κάνετε με τον τρόπο σας ατομικές προπονήσεις χωρίς επίσημους αγώνες. Για να τελειώνουμε.
Το χειμώνα το ποδόσφαιρο απαγορευεται. Ή παίζουμε άνοιξη καλοκαίρι και φθινώπορο που επιτρέπεται ή καθόλου. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και στα δικαιώματα δεν υπάρχει διαβάθμιση αλλά στάθμιση. Δεν μπορεί η προστασία του ενός να οδηγεί στην κατάργηση του άλλου. Εξάλλου υγεία σωματική, ψυχική και πνευματική πάνε μαζί δεν πρέπει να αποδεχθούμε την λογική ή το ένα ή το άλλο επουδενί.
Επαναλειτουργήστε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό χτες.
Για το καλό όλων.