Η αστυνομία της Θεσσαλονίκης εκπέμπει SOS

Αφροδιτη Λατινοπουλου

Η αστυνομία της Θεσσαλονίκης εκπέμπει SOS

Η αστυνομία της Θεσσαλονίκης εκπέμπει SOS 768 576 Αφροδίτη Λατινοπούλου

Άρθρο μου στο thepresident.gr

Οι Αστυνομικοί́ της πόλης μας καλούνται καθημερινά να δώσουν μια άνιση μάχη, χωρίς εφόδια, με τις δομές αστυνόμευσης υπό κατάρρευση. Η Θεσσαλονίκη, το κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, μια πόλη με κομβικά́ εμπορική́, πολιτισμική́ και τουριστική́ θέση, έχει στερέψει από αστυνομικές δυνάμεις. Με μια ισχνή παρουσία Αστυνομικών, κι αυτή κυρίως στο κέντρο, οι παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, καθώς και ο ευρύτερος Νομός βέβαια, δείχνουν εγκαταλελειμμένες, με τις κατοικίες των πολιτών να μετατρέπονται σταδιακά σε φρούρια και τους φιλήσυχους πολίτες ακόμα και να «ξεθάβουν» καραμπίνες από μπαούλα!

Τα περιφερειακά́ Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας σε όλο τον Νομό, υπολειτουργούν, με πολλά από αυτά να αδυνατούν τις νυχτερινές ώρες να αστυνομεύσουν έστω και υποτυπωδώς τις περιοχές ευθύνης τους. Κάποιες φορές η λύση δίνεται είτε με μικτές περιπολίες από δύο αστυνομικά τμήματα που γειτνιάζουν, είτε με την συμβολή της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης -το γνωστό 100-, με τις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ., Ζ και τα περιπολικά, καθώς και με τις Ομάδες της ΟΠΚΕ, να καλύπτουν τεράστιες γεωγραφικά́ εκτάσεις, που κάποιες φορές μπορεί να φτάνουν τα 50 και τα 60 χιλιόμετρα! Στα κεντρικά́ Τμήματα, ειδικά, η εικόνα μιλάει από́ μόνη της.

Αρκεί να δει κανείς την περίπτωση του Τμήματος του Λευκού́ Πύργου, το πιο κεντρικό́ της πόλης, που αστυνομεύει ολόκληρο το κέντρο. Χάος, διάλυση και καμία διαφαινόμενη πρόθεση των αρμόδιων παραγόντων να βελτιωθεί η τραγική κατάσταση. Μοναδική ενέργεια από πλευράς των διοικήσεων η αποστολή 3 μόλις αστυνομικών στο συγκεκριμένο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, όταν ήδη 18 έχουν αποχωρήσει και τον Σεπτέμβριο, με βάση τις ως τώρα συνθήκες, το Τμήμα θα αριθμεί πλέον 66 αστυνομικούς από τους 137 που προβλέπεται, δηλαδή μία δύναμη κατά 50% περίπου μειωμένη. Η απόλυτη αποδυνάμωση! Αποτέλεσμα αυτής της αποδυνάμωσης είναι τραγελαφικά γεγονότα, όπως η περίπτωση ενός πολίτη που τον λήστεψαν στην πλατεία Αριστοτέλους και παραπέμφτηκε σε περιφερειακό Τμήμα για να εξυπηρετηθεί, περιμένοντας μια ολόκληρη ημέρα για να υποβάλλει μήνυση, να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα του. Φτάσαμε δηλαδή στο… μοίρασμα περιστατικών αυτόφορων εγκλημάτων σε έτερα Αστυνομικά Τμήματα ή Τμήματα Ασφαλείας, κάτι που προφανώς δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, Τμήματα που ήδη έχουν προϋπάρχον φόρτο με τρέχουσες υποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου καταγγέλλονται κάθε μήνα από συμπολίτες μας περίπου 800 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ αναρίθμητα αδικήματα σε πεζούς, οικίες, γραφεία, καταστήματα, οχήματα κλπ, δεν καταγγέλλονται, η λεγόμενη αφανής εγκληματικότητα, συνθέτοντας ένα τοπίο ανεξέλεγκτης παραβατικότητας, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης.

Ας μην σχολιαστεί ότι στο κέντρο της πόλης το αίσθημα ασφάλειας έχει εκλείψει κατά τις νυχτερινές ώρες, κάτι που γίνεται αντιληπτό ακόμα και από τους πολίτες του εξωτερικού, που έρχονται με τις καλύτερες διαθέσεις και αποχωρούν με τις χειρότερες εντυπώσεις, εντυπώσεις που σαφώς διαδίδονται κλιμακωτά και στο εξωτερικό, ντροπιάζοντας την πόλη και τη χώρα μας. Στο ζήτημα αυτό, της εικόνας δηλαδή που αντλεί ο επισκέπτης, δε βοηθάει και η νέα κατάσταση στον ανανεωμένο διεθνή αερολιμένα της πόλης, ο οποίος πλέον έχει υπερδιπλασιαστεί σε έκταση, από 26.500 τ.μ. σε 60.600 τ.μ., και εξυπηρετεί επιβατική κίνηση αυξημένη έως και κατά 30%. Το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της στοιχειώδους αστυνόμευσης του, πέραν της αποστολής 29 δόκιμων Αστυφυλάκων ως προσωρινή ενίσχυση για την τουριστική περίοδο, με το πρόσχημα ότι η κατάσταση δεν έχει αποκρυσταλλωθεί και δεν υπάρχει σαφής εικόνα των τουριστικών ροών, λόγω COVID-19. Με δόκιμους Αστυνομικούς δεν μπορεί ένα διεθνές αεροδρόμιο μιας Ευρωπαϊκής πόλης, η οποία πλέον αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εμπορικό σταυροδρόμι των Βαλκανίων, να θεωρείται επαρκώς αστυνομευμένο.

Η αστυνομική δύναμη του «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» δεν καλύπτει πλέον ούτε τις βασικές του ανάγκες, σε αντίθεση με το τι υποστηρίζει το αρμόδιο Υπουργείο στις απαντήσεις του σε Βουλευτές, περί πληρότητας των οργανικών θέσεων. Άλλωστε, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι εμπορικό και τουριστικό ολόκληρο το έτος, σε αντίθεση με τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν επαυξημένες ροές κυρίως τους θερινούς μήνες, οπότε η λύση των αποσπάσεων προσωπικού καταδεικνύει αναβλητικότητα, αν όχι προχειρότητα, στην επίλυση του ζητήματος, δημιουργώντας ανασφάλεια στην οικονομική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Δείγμα της έλλειψης μακρόπνοου σχεδιασμού είναι το γεγονός πως ενώ το αεροδρόμιο έχει διπλασιαστεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις και αναμένεται οι ροές του να τριπλασιαστούν, το ισχύον Οργανόγραμμα αναφορικά με το Αστυνομικό προσωπικό στηρίζεται σε δεδομένα και συνθήκες που υπήρχαν από την εποχή του 2000!

Και εντός όλου αυτού του πλαισίου αποδυνάμωσης της αστυνόμευσης της πόλης, ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες λειτουργίας της νέας ομάδας δίκυκλης αστυνόμευσης “ΔΡΑΣΗ”, στα πρότυπα της ομόλογης υπηρεσίας της Αθήνας, δημιουργώντας εύλογες απορίες ως προς το πως θα στελεχωθεί μία τέτοια νέα υπηρεσία πρώτης γραμμής. Προσωρινά θα ενισχυθεί και η συγκεκριμένη υπηρεσία; Προσωρινά θα αποσπαστεί και στη συγκεκριμένη υπηρεσία προσωπικό; Πρέπει επιτέλους να γίνει γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο. Με αποσπάσεις προσωπικού δεξιά και αριστερά, με προσωρινά μέτρα «μπαλώματος» και λοιπές τακτικές απότοκες της δεκαετίας του 1980, δεν στηρίζεις την αστυνόμευση μιας σύγχρονης μητρόπολης.

Αν πραγματικά η πολιτεία δεν θέλει μια από τις πιο εμπορικές πόλεις των Βαλκανίων να καταντήσει σε λίγο καιρό «Καμπούλ», με τις ανάλογες ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις που θα αποφέρει η απώλεια του αισθήματος ασφάλειας και σταθερότητας, οφείλει τουλάχιστον να σεβαστεί τις προαναφερόμενες καταγεγραμένες ανάγκες της πόλης και να ενισχύσει με μόνιμο Αστυνομικό προσωπικό τις δομές της περιοχής στις έκτακτες μεταθέσεις του Σεπτεμβρίου! Και όταν γίνεται λόγος για ενίσχυση, εννοείται ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον, όχι προσωρινές παρεμβάσεις παρωδία, όπως η αποστολή 5 μόλις αστυνομικών από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις τακτικές μεταθέσεις του Ιουνίου, δύναμη δηλαδή ίδια με νομούς υποδεκαπλάσιου πληθυσμού! Η ίδρυση ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας τον περασμένο Μάιο προφανώς και είναι μία απολύτως επιτυχής πρωτοβουλία, αλλά όταν πλέον λείπει το απαραίτητο προσωπικό από τις αστυνομικές υπηρεσίες, τι ακριβώς θα συντονίσει το κέντρο αυτό;

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη μας τις 250 περίπου κενές οργανικές θέσεις στον βαθμό του Αστυφύλακα σε όλη τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το γηρασμένο αστυνομικό προσωπικό του Νομού Θεσσαλονίκης, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 45 ετών περίπου και την πολύ μεγάλη έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής κάθε είδους, γίνεται ολοφάνερο πως πρέπει άμεσα και με κάθε θεμιτό τρόπο η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να ενισχύσει όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η υποτιθέμενη μεταρρύθμιση του «Αστυνομικού Καλλικράτη» επί υπουργίας κ. Τόσκα, με τις διατάξεις του π.δ. 7/2017 και με προμετωπίδα τις συγχωνεύσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών, έχει πρακτικά αποτύχει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, που καλύπτουν τεράστια γεωγραφική και πληθυσμιακή έκταση και που δεν εδρεύουν κιόλας στο ίδιο κτίριο. Για να μην μιλήσουμε για τον φθαρμένο και απαρχαιωμένο εξοπλισμό των αστυνομικών μας, όπως τα επικίνδυνα αστυνομικά οχήματα-«νεκροφόρες» των 300 και 400 χιλιάδων χιλιομέτρων, που οδηγούν κόντρα σε κάθε λογική οι αστυνομικοί μας. Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και η κοινωνία πλέον αδημονεί να μάθει αν θα ενισχυθεί η αστυνόμευση της πόλης, έστω μέσω των έκτακτων μεταθέσεων, ή αν τελικώς θα αγνοηθεί, μια εξέλιξη που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης μας στην ανασφάλεια και την αστάθεια.

Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.

Ακολουθήστε με στο

Πάμε

να αλλάξουμε την Ελλάδα

Αφροδίτη Λατινοπούλου

Πρόεδρος ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

All Rights Reserved ® 2020 latinopoulou.gr